• L’1 de març se sumaran 112 quilòmetres més de carrers 30, arribant al 68% de la longitud total de calçades de la ciutat.

 

Des del proper diumenge 1 de març s’establirà el límit de velocitat a 30 km/h a totes les vies de la xarxa secundària de la ciutat, incloent també aquelles que tinguin més d’un carril o més d’un carril per sentit. La xarxa secundària és la que suporta un menor número de vehicles i compleix una funció de caràcter local i veïnal. En canvi, la xarxa bàsica, està configurada pel conjunt de carrers sobre els quals es basa la mobilitat de la ciutat i suporta un major volum de trànsit, connecta districtes i barris i és via de pas pel transport públic.

D’aquesta manera, se sumaran 112 quilòmetres més de carrers 30, arribant al 68% de la longitud total de calçades de la ciutat amb aquesta velocitat. El canvi anirà acompanyat d’actuacions com la instal·lació de radars, passos de vianants elevats, coixins berlinesos o senyalització, que s’implantaran al llarg del 2020 per tal de garantir que es respectin els nous límits de velocitat.

Barcelona ja té implantada des de fa anys la reducció del límit màxim de velocitat a 30 km/h a les zones 30 o als carrers amb un únic carril (o un carril per sentit en les vies que disposen de doble sentit de circulació). Això suposa que més de la meitat del carrers ja tenen límit 30.

Ara, l’aposta del Govern municipal és convertir Barcelona en una ciutat 30, de manera que en la majoria dels carrers de la ciutat els vehicles hagin de circular a un màxim de 30 km/h. L’Ajuntament afirma que es tracta d’una mesura necessària i d’una qüestió indispensable per abordar la reducció de la sinistralitat i de la gravetat de les lesions. Així, en els propers dos anys, preveu sumar 212 quilòmetres més de carrers 30, incrementant fins al 75% el percentatge de vies de la ciutat amb aquest límit de velocitat.

Les actuacions s’inicien sobre els carrers de la xarxa secundària que tenen més d’un carril de circulació. En aquest sentit, el passat 25 de febrer van finalitzar les tasques de senyalització per convertir l’eix del carrer de la Creu Coberta- carrer de Sants en una via amb velocitat límit de 30 km/h. La mesura s’estableix en els dos sentits de circulació, en un tram de 2,4 quilòmetres des de la plaça Espanya fins al carrer de Munné.

De cara al 2021 està previst que més carrers passin a ser de velocitat 30, entre els quals hi haurà: Via Laietana, Jordi Girona, Mandri, Travessera de Gràcia, carretera del Carmel, avinguda Mare de Déu de Montserrat, Pi i Molist, Torras i Bages, Almogàvers, Taulat, Diputació i Consell de Cent. A finals de l’any 2021 l’Ajuntament vol arribar al 75% de vies a velocitat 30 o menys a la ciutat.

 

Foto: Planòl de la xarxa viària de la ciutat amb la velocitat límit de cada via (previst per desembre 2020). Font: Ajuntament de Barcelona

X