• La Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebrarà del 16 al 22 de setembre, compleix 20 anys.

  • La Generalitat ha elaborat un catàleg d’activitats i una campanya de comunicació amb la participació de les entitats adherides a la Comissió Institucional.

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments en transport públic, així com visualitzar els possibles canvis en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de gasos contaminants.

La SEM fixa com a principal objectiu la descarbonització de la mobilitat i el foment de la mobilitat verda, col·lectiva i compartida. Per això, les polítiques van destinades a treballar per un territori sostenible, connectat i segur en base a tres eixos:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic.

La campanya d’aquest any porta per lema “Combina i mou-te” per posar èmfasi en la intermodalitat. És a dir, combinar diferents mitjans de transport sostenibles en els desplaçaments per tal d’afavorir la nostra salut i el medi ambient.

La SEM, que compleix 20 anys, és una iniciativa europea per facilitar la sostenibilitat als pobles i ciutats, la qual s’ha estès progressivament a tot el món. A l’edició del 2021 s’hi van adherir més de 53 països d’arreu d’Europa, que va suposar un total de 3184 ciutats i pobles dels Estats participants.

En aquest sentit, el Departament de Territori, juntament amb les entitats adherides a la Comissió Institucional de la SEM, s’han encarregat d’elaborar un catàleg d’activitats per als ajuntaments dels 237 municipis inscrits, amb propostes de desenvolupament d’activitats i campanyes de difusió.

El projecte també compta amb els premis EUROPEANMOBILITYWEEK, en què la Comissió Europea reconeix els municipis que hagin demostrat l’excel·lència en els àmbits de la conscienciació i la planificació de la mobilitat urbana sostenible i la seguretat viària.

X