• Els dos primers busos 100% elèctrics ja circulen entre Esparraguera i l’estació de FGC d’Olesa de Montserrat.

El Departament de Territori, a través de la Direcció General de Transports i Mobilitat, i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) renovaran amb autobusos elèctrics la flota de les set línies interurbanes que actualment connecten estacions d’FGC amb nuclis urbans i industrials propers. Seran les primeres set línies interurbanes 100% elèctriques de la Generalitat.

El passat divendres, 16 de desembre, han començat a funcionar els dos primers autobusos elèctrics, operats per la companyia TGO DX, per donar servei a la línia que enllaça l’estació de FGC d’Olesa de Montserrat amb Esparreguera. Una línia amb una demanda de 44.000 viatges l’any.

Es preveu que durant el primer semestre de 2023 entrin en funcionament quatre nous autobusos elèctrics, operats en aquest cas per l’empresa Marfina Bus, per donar servei a la línia que uneix l’estació de Sant Joan amb el Polígon Can Sant Joan, a Sant Cugat del Vallès. Una línia amb una demanda de 436.000 viatges anuals.

Pel que fa a la resta de línies, en el cas de Bellaterra-Parc de l’Alba, operada també per Marfina Bus, i Sant Vicenç dels Horts-Torrelles de Llobregat, gestió de Soler i Sauret, ja s’ha realitzat l’estudi tècnic per a determinar el tipus de vehicle elèctric i s’ha iniciat el procés de substitució de la flota de busos, que es materialitzarà al llarg del 2023.

Les línies de Capellades-Estació, Piera-Urbanitzacions i Piera-Hostalets del Pierola, totes tres operades per Montferri,  consoliden una demanda 650.750 viatges anuals, i estan encara en fase d’estudi pel que fa al tipus d’autobús i al sistema d’alimentació.

La utilització dels vehicles elèctrics està sent ja habitual en les xarxes de transport urbà però no així en les xarxes de bus de transport interurbà, en què la necessitat d’autonomia dels vehicles per a la prestació dels serveis fa que no hi hagi encara una indústria de vehicles elèctrics de transport públic totalment desenvolupada i cal adequar cada actuació a les característiques i necessitats del servei en qüestió.

Es fa palès el requisit de la intermodalitat, en la mesura que són línies de bus que aporten viatgers a altres modes de transport i, d’aquesta manera, les persones usuàries poden desplaçar-se gairebé de porta a porta, des de l’origen del trajecte fins a la destinació final. Així, s’estimula la intermodalitat: coordinant horaris, establint uns enllaços de qualitat i promovent a la vegada l’ús del transport públic.

Foto: Gencat

X