• El projecte es defineix com un model de seguiment intel·ligent amb l’objectiu d’optimitzar la presència de l’autocar en l’espai públic de Barcelona.

Barcelona de Serveis Municipals (BSM) treballa en el desenvolupament de la Zona Bus 4.0, enfocant el desenvolupament en un sistema intel·ligent de seguiment dels fluxos de circulació d’autocars turístics per afavorir un ús més eficient de l’espai públic.

La iniciativa està motivada pel creixent pes que té a la ciutat l’actual Zona Bus, un sistema exclusiu per a autocars turístics i discrecionals que ordena la circulació d’aquest tipus de vehicles per la ciutat. Actualment, les empreses operadores del transport discrecional han de registrar o reservar les seves parades i estacionaments a través de l’aplicació mòbil SPRO. Això genera un gran volum de dades que, processades digitalment, poden donar lloc a un sistema d’informació que ajudi a ordenar i predir els fluxos i la concentració d’autocars turístics.

Així, es podrà conèixer quin és el nombre d’autocars que visiten un determinat espai turístic en una franja horària concreta. El projecte també permetrà planificar anticipadament i amb informació rellevant la ruta de punts d’interès que es volen visitar.

Els canvis també seran visibles en els espais d’estacionament i parada dels autocars, que es digitalitzaran i es dotaran de connectivitat per mitjà de sensors intel·ligents i lectors de matrícula.  D’aquesta manera, els professionals podran consultar l’oferta disponible de places i la localització d’altres zones d’estacionament properes, mentre que els turistes hi veuran les connexions existents amb transport públic i quina és la ruta més ràpida per arribar als punts de major interès.

El desenvolupament de la Zona Bus 4.0, que compta amb un pressupost d’1 MEUR i es preveu que estigui operatiu el 2025. Aquest finançament forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació Barcelona, que l’Ajuntament de Barcelona va presentar per optar als fons europeus Next Generation.

La Zona Bus i SPRO

La Zona Bus la conformen el conjunt d’espais reservats perquè els autocars turístics facin parades o estacionaments. S’ubiquen al voltant d’espais d’interès turístic. Actualment, hi ha 37 àrees de Zona Bus amb un total de 168 places, 46 de parada breu i 122 d’estacionament.

L’ús d’aquestes zones exclusives d’aparcament i parada per a autocars permet ordenar l’accés a tots aquests punts d’atractiu turístic, alhora que pretén millorar la fluïdesa del trànsit i la circulació de vianants en general.

Els i les professionals de la conducció registren les seves parades i estacionaments de manera àgil i ràpida a través de l’aplicació mòbil SPRO, creada per BSM. SPRO-BUS disposa de 4.052 usuaris actius i ha digitalitzat el 85% de les operacions. L’any 2022 es van produir 49.382 operacions i en el primer quadrimestre del 2023 se n’han registrat 33.627. És a dir, s’ha multiplicat per sis el volum assolit en el mateix període de 2022.

Foto: BSM 

X