El Pacte és un fòrum participatiu i espai de consens entorn del model de mobilitat a Barcelona i treballa per assolir un espai públic de qualitat i una ciutat saludable.

 

FECAV ha participat en la celebració del 20è aniversari del Pacte per la Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, del qual és membre. L’acte, que ha tingut lloc el 13 de desembre a l’Auditori de Barcelona Activa, ha comptat amb la participació de representants de bona part de les 122 entitats que formen part del Pacte, així com representants polítics, tècnics municipals de mobilitat, Guàrdia Urbana, tècnics de mobilitat de l’AMB i l’ATM de Barcelona, representants d’operadors, entre d’altres. També hi han participat algunes de les persones que van fundar el Pacte ara fa 20 anys.

La Regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, ha remarcat que els objectius del Pacte per la Mobilitat segueixen vigents i ha posat èmfasi en la importància que té en la generació de polítiques per a la ciutat. Vidal ha indicat que al llarg dels 20 anys més de 2.100 persones han participat en les reunions del Pacte, facilitant que les polítiques de mobilitat arribin a tota la ciutadania i que aquesta hi pugui participar en la major mesura.

Tot seguit el professor Enric Pol, catedràtic de Psicologia Social i Ambiental de la Universitat de Barcelona, ha ofert una ponència sobre el foment del canvi d’actituds i hàbits titulada “Mobilitat, valors i comunicació: les contradiccions de les persones i el comportament efectiu”. Algunes de les conclusions dels seus estudis que ha compartit han estat que el més important a l’hora de decidir el mitjà de transport és l’hàbit de les persones, i que qui pitjor valora el transport públic són les persones que menys l’utilitzen.

El Pacte per la Mobilitat va néixer l’any 1998 com un espai de participació i de diàleg format per entitats de la ciutat i administracions, per actuar com a fòrum participatiu i espai de consens entorn del model de mobilitat a Barcelona i per un espai públic de qualitat i una ciutat saludable.

El Pacte manté els següents principis:

  • El principi de sostenibilitat. Cal assegurar, avui i en el futur, una mobilitat que resti agressivitat a l’entorn i a la ciutadania, i que incrementi la planificació, eficiència, estalvi de recursos i respecte al medi ambient.
  • Cal establir mecanismes per defensar el dret a la mobilitat de tothom.
  • S’ha de garantir la qualitat de vida de la ciutadania.
  • Convé fomentar un canvi d’actituds de les administracions i de la ciutadania, amb sistemes que garanteixin la seguretat i la disciplina viària.
  • S’han de planificar les noves actuacions urbanístiques segons les necessitats de mobilitat que generaran.

 

Foto: Ajuntament de Barcelona

X