• El president de FECAV ha traslladat la preocupació de les operadores pel fet d’estar treballant a pèrdues, sobretot en serveis de transport escolar.

  • El director general del Departament de Territori ha participat en la cloenda de l’Assemblea General de FECAV, on se l’ha instat a trobar fórmules per pal·liar els estralls del sector.

La Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV) va celebrar el passat dimarts, 14 de març, l’Assemblea General anual. En l’acte hi van assistir nombrosos representants de les empreses operadores d’autocars i autobusos associades a la Federació. Pel que fa a autoritats de la Generalitat de Catalunya, va participar-hi el director general del Departament de Territori, Oriol Martori, així com altres membres del Departament.

De la mateixa manera, diverses entitats del sector del transport de viatgers també van assistir a l’acte. Així, van haver-hi representants de la Confederació Espanyola de Transport en Autobús (CONFEBUS), la Federació Empresarial d’Autotransport de Tarragona (FEAT), l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), les Autoritats Territorials de la Mobilitat (ATM Girona i Lleida), i l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU).

En l’acte de cloenda, el president de FECAV, José María Chavarría, va explicar que “el transport de viatgers per carretera ja ha assumit, fins a dia d’avui, una pujada del preu del combustible per sobre del 30%, situació agreujada per l’increment dels tipus d’interès i, alhora, per la manca conductors professionals”. A més, “el sistema actual de contractació pública dels serveis de bus de transport escolar no permet actualitzar els preus, la qual cosa fa treballar els operadors a pèrdues”.

Així mateix, José María Chavarría va assenyalar que “el nostre sector és el que mou més passatgers en transport públic arreu del territori, pel que caldria equiparar pressupostàriament al mode ferroviari, que compta amb més inversió pública per passatger transportat”. Així doncs, “requerim més inversions en canals d’informació i infraestructures lligades al servei, com info-busos i marquesines, així com la digitalització de la xarxa i estacions d’autobusos, amb l’objectiu de millorar el servei que es mereix la persona usuària”.

El director general del Departament de Territori, Oriol Martori, en el seu discurs, va ressaltar que “la preocupació per tot el que ha exposat el president de FECAV és compartida. Tant és així que “estem a disposició per abordar els grans reptes que se’ns presenten, arran de la conjuntura complicada, no només pels conflictes bèl·lics, si no també per l’emergència climàtica, que obliguen a sotmetre’ns a contínua evolució, grans canvis i presa de decisions estratègiques en els propers anys”. Per això, “FECAV és un actiu imprescindible que forma part d’aquest col·lectiu de serveis innovadors en el marc del transport públic”.

Davant d’aquest escenari, pràcticament insostenible per a les empreses del sector, Oriol Martori ha reconegut “l’esforç de les empreses prestadores per seguir operant i salvant la suspensió del servei per tal d’evitar deixar gent al carrer. Sempre esteu a disposició; esteu ajudant molt al departament de Territori i no concebem el transport de viatgers per carretera sense aquesta col·laboració pública-privada”.

Finalment, José María Chavarría va apuntar que “caldria equilibrar els pressupostos destinats a serveis bàsics, com la sanitat, l’educació i també el transport públic, per tal de garantir-lo. També s’han d’anivellar els descomptes de tarifes i equiparar les infraestructures per fer més competents els serveis de transport públic, que contribueixen a la reducció de gasos contaminants i, alhora, a la consecució dels ODS fixats en el marc de l’agenda 2030”.

L’Assemblea General de FECAV d’enguany ha esdevingut una trobada anual en què s’ha posat de manifest la fragilitat del sector i, per aquesta raó, s’exigeix voluntat a les Administracions titulars per revisar els contractes públics, com s’ha efectuat en altres comunitats autònomes, que permetin certes garanties per a la prestació de serveis, així com agilitat en l’abonament de les ajudes ja sol·licitades i, especialment, la liquidació del deute pendent per evitar la descapitalització de les empreses concessionàries dels serveis de transport públic per carretera de Catalunya.

X