• A partir de l’1 de febrer de 2023 no es podrà accedir al transport públic amb patinet o monocicle elèctric per un període de 6 mesos.

El Consell d’Administració de l’ATM ha decidit instar els operadors de transport públic a  modificar les condicions generals d’utilització dels seus serveis, de manera que incloguin la prohibició de l’accés al transport públic dels patinets elèctrics i monocicles, durant sis mesos.

Així, la restricció aplica a tots els transports públics que depenen de la Generalitat (Rodalies, FGC, busos interurbans) i AMB (Metro i Bus TMB, autobusos metropolitans) i al TRAM.  S’aplica tant als serveis diürns com nocturns. Així mateix, la prohibició també és adoptada per l’ATM de Tarragona, l’ATM de Lleida i l’ATM de Girona.

La mesura, però, es limita només als serveis de transport públic regular i no afecta ni als serveis de transport escolar ni als serveis discrecionals. Pel que fa als operadors que depenguin exclusivament dels Ajuntaments, seran els mateixos consistoris que decidiran si adopten la mesura com a titulars del servei.

Es recorda que la prohibició aplica exclusivament a patinets i monocicles elèctrics, quedant permès l’accés al transport públic a bicicletes elèctriques i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). Pel que fa als patinets que poden assolir velocitats de més de 25 km/h no són considerats VMP sinó ciclomotors, raó per la qual ja estava prohibit el seu accés al transport públic abans de la prohibició.

En aquest període, s’elaborarà una proposta de regulació sobre l’accés i seguretat dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. Aquest estudi es desenvoluparà conjuntament amb la participació de diversos agents interessats en la seguretat del sistema de transport: operadors, bombers i instituts de seguretat de vehicles, entre d’altres.

D’aquesta manera, es vol donar prioritat al principi de seguretat preventiva que regeix per als operadors en relació a la protecció de les persones usuàries, així com el personal que treballa al servei de transport públic.

Fins que no es conclogui en quines condicions es garanteix la seguretat d’aquests vehicles de mobilitat personal, s’opta per no permetre’n el seu accés. En aquest sentit, les denúncies per incompliment de la normativa comportaran una sanció de 200 euros.

Aquesta mesura s’articula arran de l’incendi d’un patinet elèctric en un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sant Boi de Llobregat el passat mes de novembre, fet que va obligar a aturar el tren i desocupar-lo entre dues estacions, resultant tres persones ferides lleus.

 

X