• El president de FECAV, José María Chavarría, ha instat l’Administració a regularitzar els pagaments pendents a les empreses de transport, per tal de poder garantir la prestació dels serveis públics de transport.

Dimarts 22 de novembre es va celebrar la II Jornada FECAV, sota el lema Sistemes de col·laboració per a l’impuls de la mobilitat neta, segura i connectada”, a la Casa de la Convalescència de Barcelona.

La Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers  va congregar 145 persones a l’acte, entre les quals responsables d’empreses operadores de transport de viatgers per carretera, representants de les Administracions titulars, directius i directives d’empreses d’energies renovables i combustibles de nova generació, així com representants d’associacions i entitats que treballen per fomentar la sostenibilitat i la digitalització de la mobilitat i el transport públic.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures del Departament de Territori, Marc Sanglas, va ser el responsable d’inaugurar la Jornada. En relació als actuals reptes de la mobilitat, va explicar que “la mobilitat és un dret a la ciutadania i s’entén com una manera de garantir la capacitat per desplaçar-se arreu del territori”. En aquest sentit, va assenyalar que “hem d’atraure usuaris per mitjà d’un sistema equitatiu que garanteixi l’accés al transport públic, independentment del nivell de renda”.

La primera sessió de la Jornada va tractar sobre els recursos per adequar una transició energètica equilibrada. Els experts de la taula van destacar que l’any 2020 el transport és el sector que més redueix les emissions de CO2, fins a un 11%, i el principal objectiu de les polítiques públiques per combatre el canvi climàtic passen per implementar mecanismes que afavoreixin la reducció de l’ús del vehicle privat, fomentant l’ús del transport col·lectiu. Així mateix, es va exposar que les emissions mitjanes de tot el cicle de vida en gr./passatger, comparant vehicle privat i transport públic, serien 140 grams i 80 grams respectivament. Per això, el transport públic i col·lectiu hi juga un paper transcendental en la lluita contra el canvi climàtic. A més, es va  parlar dels combustibles sintètics com alternativa sostenible i realista a curt termini, així com d’un model realista de descarbonització del transport, basat en els combustibles líquids d’origen renovable compatibles amb els motors de combustió. També es va abordar el repte de l’electrificació de vehicles, solucions d’emmagatzematge i la importància de conviure amb diferents energies, a banda de l’elèctrica, sobretot pel que fa a la xarxa de busos interurbans.

La segona part de la trobada va centrar el debat en la col·laboració pública-privada, posant la mirada en el futur des del model actual de la mobilitat. Així, es va posar en valor la xarxa actual d’infraestructures de Catalunya, amb l’objectiu de millorar els accessos a Barcelona amb autobús per incrementar el nombre d’usuaris i fer les expedicions més competitives, més de 2900 diàriament a Barcelona, en termes de velocitat comercial. Altrament, es va parlar de l’evolució i diversificació de serveis de transport i mobilitat sota criteris de sostenibilitat, fent referència a les estratègies i les oportunitats de col·laboració i finançament públic-privat en l’àmbit de la mobilitat i transport públic, per mitjà de projectes europeus que destinen fons públics a la millora i transformació del sector.

En aquest sentit, el director general d’Infraestructures de Mobilitat, David Prat, va explicar que ja s’ha adjudicat el contracte d’obres del carril bus a la B-23, amb data d’execució durant el primer trimestre del 2023. També en aquest període “s’iniciaran més projectes d’obres per tal de completar la xarxa de busos interurbans i es destinarà una inversió 200 MEUR”, en el marc de l’agenda 2030 i els ODS fixats per part del govern de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, el format de l’edició d’enguany va presentar una novetat a mode d’entrevista, on la periodista i conductora de l’acte, Mónica Peinado, va mantenir una conversa amb el director de Ciberseguretat d’Eurecat, Juan Caubet, per tal de compartir coneixement, d’una manera pedagògica, amb els assistents de la Jornada en matèria de seguretat tecnològica, identitat digital, privacitat i autenticació segura.

El darrer bloc, va aprofundir en la integració de les dades de les persones usuàries del transport, realitzant un enfocament  pragmàtic sobre la recopilació de dades per a la millora de serveis, segons les necessitats de la ciutadania, mitjançant sistemes de gestió transversals per a l’evolució tecnològica i la creació de nous serveis/productes, posant a l’usuari al centre de l’estratègia. Tot això, ha de passar, segons els experts, per un filtre en forma de sistema de seguretat fiable per garantir-ne l’eficiència, entenent-ho com un procés de caràcter permanent, amb la finalitat d’oferir solucions tecnològiques adaptades al transport de viatgers per carretera i la manera de processar les dades que se’n generen d’una manera eficaç.

El president de FECAV, José María Chavarría, en  les conclusions de la Jornada, va destacar  “la necessitat del lideratge polític per a la transició energètica amb vehicles més nets, noves fonts d’energia renovable i la connectivitat per millorar l’experiència en el viatge”. En aquest sentit, va apuntar la millora de les estratègies per modernitzar les empreses del sector,  permetre que les persones usuàries puguin fer viatges eficients i, sobretot, fer ús del bon criteri i sentit comú en aquesta transformació, tenint en compte la situació actual del sector: una crisi energètica que està comportant un sobre cost del 45 % sobre el preu del combustible; la pujada dels interessos bancaris entre el 3% i el 4%; una recessió que s’estendrà durant el 2023.

El president de la patronal també va assenyalar que “l’actual sistema de contractació pública del servei de transport públic no afavoreix la viabilitat de les empreses pel fet que no hi ha un equilibri entre els criteris qualitatius i quantitatius”. Per això, la contractació pública del futur hauria d’assegurar la viabilitat de les empreses a curt mig i llarg termini, per assegurar altres drets complementaris que depenen, en certa manera, del dret a la mobilitat.

A més, José Maria Chavarría va reclamar que “es doni resposta a les qüestions que més preocupació generen al sector en matèria de tarifes, equipaments, flotes i connectivitat, recalcant la necessitat de treballar conjuntament per tal d’oferir un ventall de serveis de transport estimulant que permeti reequilibrar el territori i augmentar la demanda”.

La cloenda de la Jornada va anar a càrrec del director general de Transports Terrestres del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jaime Moreno García-Cano, on va agrair la crítica constructiva per part del sector en la cerca de solucions i va ressaltar les ajudes dels fons europeus Next Generation. A més, va destacar “la col·laboració pública-privada per constatar les necessitats del sector i la Llei de Mobilitat per flexibilitzar el model de mobilitat amb nous serveis que la puguin millorar”. Fins i tot, va assenyalar que “les ajudes estan permetent recuperar la demanda, com són els descomptes al transport, que ara està en fase d’estudi i anàlisi de cara al 2023”.

 

X