El projecte l’integren el sector públic, amb el lideratge de l’Ajuntament de Barcelona, centres de recerca, empreses i altres ciutats europees.

 

El projecte MOBILus, encapçalat per Barcelona i format per un partenariat amb 48 membres de 15 països, ha estat l’escollit per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) per a liderar la comunitat d’innovació (Knowledge and Innovation Community) sobre la mobilitat urbana. El projecte s’ha presentat el 12 de desembre a Barcelona amb representants de les institucions participants.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és buscar solucions als reptes de la mobilitat urbana i trobar nous usos als espais urbans a fi d’assegurar l’accessibilitat, la sostenibilitat i l’eficiència dels sistemes de transports. Alhora, es preveu que l’activitat desenvolupada per MOBILus permeti estimular i donar suport a l’activitat econòmica i investigadora al voltant de la mobilitat,  amb l’objectiu d’impulsar la competitivitat del sector europeu de la mobilitat.

La seu provisional del projecte s’instal·larà a Ca l’Alier, al districte de Sant Martí, des d’on es coordinarà el treball en xarxa amb la resta de participants i amb les quatre subseus a Copenhaguen, Munic, Praga i Helmond, on es troben els altres hubs d’investigació.

El projecte té un pressupost de 1.600 milions d’euros, 400 dels quals els aportarà la Unió Europea a través de l’EIT i els 1.200 restants correran a càrrec dels socis de la comunitat d’innovació. La investigació s’ha plantejat amb una durada mínima de set anys, ampliable a quinze, i es preveu que els primers resultats es publiquin el 2020.

L’EIT Urban Mobility es desplega en cinc línies estratègiques:

  • Reformular la mobilitat urbana per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania als espais urbans.
  • Promoure la innovació a través de l’educació i la formació.
  • Integrar serveis i productes centrats en la ciutadania per assolir una mobilitat multimodal i confortable.
  • Impulsar la competitivitat del sector europeu de la mobilitat per generar oportunitats de negoci i expandir el model sostenible i eficient de transport urbà.
  • Integrar els principals agents vinculats al sector de la mobilitat mitjançant la regulació i el compromís.

A més, per a l’any 2026, el projecte espera alliberar espai viari per a l’ús veïnal a les ciutats associades, formar 1.450 graduats, augmentar la mobilitat compartida i presentar 125 noves iniciatives.

Liderat per l’Ajuntament, MOBILus és un projecte que aplega els sectors públic, educatiu i empresarial:

  • Ciutats: Amsterdam, Barcelona, Copenhaguen, Eindhoven, Hamburg, Helmond, Helsinki, Istanbul, Milà, Munic, Praga, Estocolm i Tel Aviv.
  • Universitats i centres d’investigació: Aalto University, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Budapest University of Technology and Economics, CARNER, CTAG, Czech Technical University, ENEA, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Eindhoven University of Technology, Fraunhofer Society, Institute of Information Theory and Automation, KTH Royal Institute of Technology, NFF, Universitat Politècnica de Catalunya, Technical University of Denmark, Technical University of Munich, Technion-Israel Institute of Technology i University College London.
  • Empreses: Achmea, Amadeus, BMW, Colruyt Group, E.ON, MOL, Oracle, SEAT, Siemens, Skoda Auto, TASS International, TomTom, Tractebel, UnternehmerTUM, Volkswagen Truck&Bus i Zone Cluster.

 

Font: Ajuntament de Barcelona

X