Té com a objectiu fer front als reptes presents i de futur de la mobilitat, així com promoure la millora de la seguretat viària, amb l’horitzó de la Visió Zero.

 

FECAV va participar en l’acte institucional de constitució del plenari del Pacte Nacional per la Mobilitat Segura i Sostenible, que va tenir lloc el passat 12 de juliol al Palau de la Generalitat. En el mateix hi van participar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, entre altres càrrecs del Govern. També hi van prendre part representants d’unes 20 institucions vinculades amb la promoció de la mobilitat segura i sostenible, inclosa FECAV.

El Pacte neix amb la voluntat del Govern de fer front als reptes presents i de futur de la mobilitat, així com promoure la millora de la seguretat viària, amb l’objectiu de la Visió Zero. En el mateix hi participen tots els agents implicats directament o indirectament en l’àmbit de la seguretat viària, i junts volen implantar una mobilitat més segura, sostenible, saludable, connectada i automatitzada.

Des de l’any 2010, el nombre de persones mortes a Catalunya en accidents de trànsit s’ha reduït, tot i que encara hi ha molt camí a recórrer per tal d’assolir els objectius marcats per la Unió Europea i alineats amb la Visió Zero. Es busca arribar a l’horitzó de l’any 2050 sense víctimes mortals ni ferits greus amb seqüeles per a tota la vida.

Així, aquest Pacte ha de permetre donar resposta als nous reptes que s’estan produint en la mobilitat, facilitant la convivència i la seguretat entre els usuaris dels diferents models de transport. També busca potenciar una mobilitat segura, sostenible i respectuosa amb el medi ambient i la salut i l’impuls dels modes de transport no motoritzats, la mobilitat activa i la promoció del transport públic.

A més, s’ha de tenir en compte el desenvolupament i la implantació de les noves tecnologies aplicades a la indústria de l’automoció, a les infraestructures viàries i als sistemes d’informació i gestió del trànsit i liderar la transició cap a una mobilitat cada cop més connectada i autònoma.

Els departaments d’Interior i de Territori i Sostenibilitat seran els encarregats d’impulsar l’elaboració del Pacte Nacional per la Mobilitat Segura i Sostenible. En concret, el director del Servei Català de Trànsit i el director general de Transports i Mobilitat lideraran la coordinació i l’impuls del Pacte en el marc de la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària (CIMSV). També hauran de coordinar els contactes amb els agents econòmics i socials, entitats i organitzacions de la societat civil i grups polítics. Aquests departaments hauran de presentar al Govern la proposta del Pacte nacional en el període màxim dels nou mesos següents a la creació de l’acord de l’executiu pel qual neix.

 

Foto: Plenari del Pacte Nacional per la Mobilitat Segura i Sostenible. Font: Generalitat de Catalunya

X