Select Page

Benvolgut/uda,

Vivim hores d’extrema dificultat com a societat ocasionades per la pandèmia del Coronavirus, que està afectant intensament el nostre país. Per tal de posar fre a l’expansió del virus dissabte passat es va declarar l’estat d’alarma, que implica una restricció gairebé total de la mobilitat de les persones. Les poques situacions excepcionals en que es permet és per a la compra d’aliments, per acudir als llocs de treball i als hospitals, per anar al banc i per a cures de persones que ho necessitin.

En aquest context, els desplaçaments en transport públic s’han reduït fins a un 90% en molts serveis durant els darrers dies. Amb tot, els autobusos segueixen circulant per garantir que els professionals sanitaris, la resta de treballadors i tothom que ho necessiti pugui arribar als hospitals o als seus llocs de feina i atendre als que més ho necessiten. Els operadors garantim el servei i ho fem seguint les escrupoloses mesures operatives que s’han establert per garantir la salut dels conductors i dels viatgers a dalt dels busos.

Pel que fa al transport discrecional, les empreses que s’hi dediquen, moltes d’elles pimes o autònoms, es troben en una situació de manca gairebé total de feina. Amb el transport escolar i de turistes parat, només queda el transport de treballadors d’ empreses que no poden implementar el teletreball.

Per tot això, des de FECAV hem demanat a l’administració que es prenguin mesures per suavitzar el cop que aquesta situació està tenint en el sector del transport de viatgers per carretera, un dels més afectats. Dimarts de la setmana passada, a la cloenda de l’Assemblea General de FECAV, vaig insistir als responsables de l’administració que hi van assistir en la necessitat d’un pla de xoc per fer front a la crisi del Coronavirus.

Considerem que l’executiu espanyol ha procurat prendre mesures, però no s’han pres algunes de les que ja vam indicar, tals com l’exempció temporal del pagament de l’IVA i la Seguretat Social dels treballadors.

Pel que fa al transport escolar, des de la Generalitat de Catalunya es van comprometre a fer el pagament dels costos fixos, tot i que des del sector vam reclamar el 100% de les despeses atesa la situació d’excepcionalitat. Respecte el transport regular s’haurà de procedir a establir mecanismes de compensació que cobreixin la minva d’ingressos i la cobertura dels costos necessaris per a seguir prestant el servei de transport regular en les condicions que ens ha fixat la Generalitat de Catalunya.

Vull acabar amb unes paraules d’ànims per tots els empresaris que han vist com els seus ingressos s’han reduït o aturat en els darrers dies i que veuen el futur de les seves empreses amb incertesa. El nostre és un sector amb una gran resiliència que sempre ha tirat endavant. Estic convençut que la demanda de passatgers tornarà i els turisme es recuperarà. Des de FECAV, seguirem treballant per defensar el sector i per sortir reforçats d’aquesta pedra en el camí.

Atentament,

 

José María Chavarría

President de FECAV

X