Select Page

En l’àmbit de Barcelona la demanda dels busos de la Generalitat augmenta un 5,9%, els de l’AMB de gestió indirecta, un 4,5%, i els urbans, un 0,6%.

 

L’ús del transport públic segueix creixent amb força a Catalunya. L’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona ha tancat el primer semestre de l’any amb 522,9 milions de viatges, un 2,4% més que en el mateix període de l’any anterior. Els increments de viatgers s’han produït en totes les modalitats de transport.

L’augment percentual més significatiu s’ha produït en els autobusos que gestiona la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya (DGTM). Aquests autobusos han tingut 1,1 milions més de viatgers que en el primer semestre de 2017, que representen un creixement del 5,9%. En total s’han realitzat 19,7 milions de viatges en aquests autobusos.

Els busos de gestió indirecta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, també han experimentat un augment significatiu de la demanda en aquest període. Aquests serveis han transportat 47,6 milions de persones, 2,1 milions més que en el mateix període de 2017. Això suposa un increment del 4,5%.

Segons el president de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV), José María Chavarría, “aquests increments es deuen en gran mesura a l’aposta decidida de l’administració per desplegar una xarxa d’autobusos públics més ràpids, amb més freqüència i capacitat, i al compromís de les empreses per oferir uns serveis segurs i de qualitat”. José María Chavarría ha recordat que “en els darrers mesos, mentre la Direcció General de Transports i Mobilitat ha completat la implantació de la xarxa de busos d’altes prestacions exprés.cat a la província de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha iniciat el desplegament de la xarxa AMB Exprés i AMB Metrobús. Un cop més es demostra que les millores del servei de transport en autobús es transformen en augment de la demanda”.

Els autobusos urbans dels municipis de l’àmbit de Barcelona també han experimentat increments del passatge durant el primer semestre del 2018. Aquests serveis han transportat 100.000 passatgers més que el 2017, que suposa un creixement del 0,6%. En total, han viatjat en aquests autobusos 22,2 milions de persones.

Malgrat els bons resultats de viatges realitzats, José María Chavarría ha remarcat que “tant l’Administració com les empreses hem de seguir atents a les necessitats dels nostres usuaris i cal continuar amb la ferma aposta pel transport públic en bus, tenint en compte que som el mitjà de transport que arriba a totes les poblacions de Catalunya”. També ha reivindicat que “possiblement caldria treballar amb uns contractes de més llarg termini, que donin cobertura i seguretat tant a les empreses com a la pròpia administració, equiparant el bus regular interurbà a altres sistemes de transport públic”.

 

Els viatgers en autobusos públics també augmenten a Tarragona, Lleida i Girona

En l’àmbit territorial del Camp de Tarragona i durant el primer semestre del 2018, la demanda dels autobusos de la DGTM ha ascendit amb uns 105.000 viatgers més, que suposen un creixement del 3% respecte el mateix període del 2017. En total s’han realitzat en aquests autobusos uns 3,5 milions de viatges.

En l’àmbit territorial de Lleida, amb dades acumulades fins el maig de 2018, també hi ha hagut increments de la demanda. Els autobusos de la DGTM han transportat gairebé 13.000 persones més, el que suposa un augment de l’1,6% respecte el mateix període del 2017, arribant fins els quasi 798.000 viatgers. Per altra banda, l’autobús urbà de Lleida ha tingut un 0,4% més de viatgers, i ha sumat uns 2,8 milions de persones transportades. 

Finalment, en l’àmbit territorial de Girona i amb dades acumulades del primer semestre, la demanda dels autobusos interurbans de la DGTM ha crescut amb uns 15.000 viatges, arribant a més de 796.000. Això suposa un increment de l’1,9%. Pel que fa als autobusos urbans de gestió indirecta, aquests han acumulat gairebé 1,8 milions de viatgers, uns 53.000 més, que representen un creixement del 3,1%.

X