Select Page

La reforma no obligarà a Espanya a rebaixar les edats per a poder conduir autobusos.

 

El passat 2 de maig es va publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea la nova Directiva 2018/645 mitjançant la qual s’estableix que l’edat mínima per obtenir el carnet de conduir de les categories C1 i C1E serà de 18 anys, per a les categories C, CE, D1 i D1E de 21 anys, i per a les categories D i DE, 24 anys. Seguirà sent necessari, però, haver obtingut el corresponent Certificat d’Aptitut Professional (CAP).

Aquesta modificació permetrà facilitar l’accés de persones joves a feines de conductors professionals i donar resposta al dèficit de xofers que el sector demana.  De la mateixa manera, cal destacar que la directiva servirà per homogeneïtzar el reconeixement de la formació entre els països de la UE, cosa que també permetrà donar resposta a aquest dèficit de xofers que afecta països com Espanya.

Per altra banda, la nova directiva modifica qüestions relacionades amb la formació obligatòria dels conductors professionals. La directiva pretén donar una especial importància a la formació en seguretat viària, protecció dels usuaris més vulnerables de les carreteres, ús de sistemes d’assistència als conductors, tècniques per a la optimització del consum de combustible i introducció de noves tecnologies en l’aprenentatge.

La directiva entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la UE i els estats membres tindran un termini de dos anys per adaptar les normes nacionals. Segons ha informat la federació d’associacions de transport Fenadismer en un comunicat, la Direcció General de Trànsit ja està treballant en la modificació del Reglament General de Conductors per adaptar-lo als nous requisits. 

X